Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BoA

2020.05.17

 

BoA (보아)

boa00.jpg

 

Születési név: Kwon Bo Ah (권보아)

Becenév: BoA (보아), Kkamshi, A K-Pop királynője, Beat of Angel, Asian Muse

Születési idő:1986. november 05.

Születési hely:Guri, Gyeonggi tartomány, Dél-Korea

Foglalkozás:énekesnő, színésznő, dalszövegíró

Magasság:160 cm

Súly: 48 kg

Vércsoport: AB

Csillagjegy:Skorpió

Twitter: @BoAkwon

Instagram: @boakwon

YouTube-csatorna: BoAsmtown

Hivatalos japán oldal: avex.jp/boa

Fanklub: SOUL

Hivatalos tajvan oldal: avex.com.tw/boa

Hivatalos amerikai oldal: boaamerica.com

MySpace: boamusicusa

 

 

 

boa02.png

ÉRDEKESSÉGEK:

- Vallás: római katolikus (Chiara).

- Kettő tetoválása van (egy a hátán, egy pedig a jobb csuklója belső felén).

- 8-10 piercinge van a fülén.

- Kettő bátyja van (Kwon Soon Wook (권순욱), videoklip-rendező és Kwon Soon Hwon (권순훤), zongorista).

- Van egy macskája, Sarah és egy kutyája, Pama.

- Anyanyelvi szinten beszéli a japánt, angolul pedig társalgási szinten beszél, és egy kicsit kínaiul is tud (hisz azon a nyelven is énekelt fel már dalokat), valamint franciául is tanul.

- Művésznevének jelentése: BoA = Beat of Angel, Best of Asia vagy Best of All.

- Hivatalos rajongói klubjának neve Jumping BoA (dél-koreai) és SOUL (japán).

- Kedvenc előadói: Nelly, Britney Spears, Brian McKnight, P!nk, Janet Jackson, Jennifer Lopez, Jay-Z, Justin Timberlake, Michael Jackson, Ayumi Hamasaki, Hikaru Utada, Namie Amuro

- Kedvenc színészei: Yoo Ji Tae, Song Joon Ki, Leonardo DiCaprio

- Kedvenc filmje: Sztárom a párom (Notting Hill)

- Két évig volt gyakornok.

- Neve kínaiul: 權寶兒 / 权宝儿, és japánul: クォン·ボア.

- Szereti az R&B-t.

- Mindig is az volt az álma, hogy énekesnő lesz belőle. Elmondása szerint Seo Taiji nagy hatással volt rá.

- Kedvenc mesefigurája Micimackó és Mashimaro.

- Mindig magánál tartja a mobiltelefonját.

- Nem szereti, hogy ilyen alacsony.

- Jó barátságot ápol Crystal Kay japán énekesnővel, valamint a TVXQ vezetőjével, Yunho-val.

- Hobbija a zenehallgatás, a filmek megtekintése és a karaoke.

- Az SM Entertainment 11 éves korában felkutatta, amikor bátyja meghallgatása nem sikerült.

- A BoA zenéinek nagy része dance-pop vagy R&B.

- A BoA szerepelt a Cobu 3D-ben, egy hollywoodi filmben .

- Imádja az In-n-Out hamburgereket.

- Családneve, Kwon, „hatalomra és tekintélyre”, míg utóneve, BoA, „drága ékszerre” jelent.
 

- BoA énekelte a „Fairy Tail” (2014) anime 15. openingjét.

 

 

- Kedvenc színei a rózsaszín, sárga, piros és a szürke, de a sötét színeket is kedveli.

- Szeret drámákat nézni és bowlingozni.

- Imádja a kávébabot.

- Ő a Hallyu hullám vezetője.

- Közeli kapcsolatban áll a DBSK / JYJ Kim Jaejoong- tal.

- 2017. február 23-án Mnet megerősítette, hogy ő lesz a Produce 101 2. évadának MC / Producer képviselője.

- A BoA ideális típusa: „Nekem nagyon fontos a megjelenése, a legfontosabb a megjelenés. Szeretek valakit, akinek az érzései megegyeznek az enyémmel, aki kényelmes és akivel könnyen beszélhetek. ”

 

boa_070801.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Élete és zenei karriere


Pre-debüt:

Csak 11 éves volt, mikor egyik bátyját elkísérte az SM Entertainment meghallgatására, ahol végül őt is megkérték, hogy mutasson valamit a válogatón. A meghallgatáson pedig fantasztikus teljesítményt nyújtott: egyedi táncstílusával és gyönyörű hangjával lenyűgőzte a zsűrit - azonnal leszerződtették. Szülei kezdetben határozottan ellenezték, hogy lányuk felhagyva tanulmányaival a szórakoztatóiparban dolgozzon, de végül BoA testvérei meggyőzték őket, hogy beleegyezzenek, így elkezdőhetett a fiatal tehetség gyakornoki ideje.

Két éves képzés következett. Kezdetben az angol és a japán nyelvek elsajátítása volt a cél, melynek érdekében többször Japánba utaztak; de hamarosan megkezdődtek az ének és tánc órák is.

Két évvel később debütált Koreában, majd egy évvel később Japánban.

 

boapredebur01.jpg

 

 

 

2000-2002: Debütálás Dél-Koreában és Japánban

2000 augusztus 25-én megjelent debütáló albuma, az ID; Peace B Dél-Koreában, ekkor még csak 13 éves volt. Az album jól szerepelt a listákon. A 2001-es évet első koreai EP-jével, a Jumping into the Worlddel kezdte. Az SM eközben a japán Avex Trax kiadóval egyezkedett, majd 2001 május 30-án megjelent első japán kislmeze  ID; Peace B címmel. A korongot további három japán kislemez követt: Amazing Kiss, Kimochi wa Tsutawaru és a LISTEN TO MY HEART. Első japán stúdióalbuma végül 2002 március 13-án jelent meg LISTEN TO MY HEART címmel. A korong meghozta a várva várt sikert, hisz Oricon-listán az első helyig jutott - ezzel ő lett az első koreai előadó, akinek ez sikerült -, valamint igen kelendő is volt a korong, hisz egy millió példányszámot sikerült eladni. Egy hónappal később kiadta második koreai stúdióalbumát NO.1 címmel, mely a koreai karrierjét is fellendítette Az album  több, mint fél millió példányban kelt el, s Dél-Korea negyedik legkelendőbb albuma lett.

A 2002-es évet további négy japán kislemezzel (Don't Star Now, VALENTI,  Kiseki / NO.1, JEWEL SONG / BESIDE YOU -Boku wo Yobu Koe-) illetve második koreai EP-jével (Miracle) zárta.

 

 

 

 

2003-2005: Közönség kedvenc + további sikerek

Második japán stúdióalbuma - VALENTI - 2003 január 29-én jelent meg. Az Oricon-lista első helyét szerezte meg, 59 hétig volt jelen a listákon, és 1,249,000 példányszámban vásároltak belőle, s a mai napig ez BoA legsikeresebb (japán) albuma. A sikeres korongot első japán (hat állomásos) turnéja követett, a  FIRST LIVE TOUR 2003 -VALENTI-.

Harmadik koreai albuma Atlantis Princess címmel 2003 május harmadikén jelent meg, amit december negyedikén a harmadik koreai EP-je a SHINE WE ARE követett.

2004-es évet a harmadik japán nagylemezével, a LOVE & HONESTY-vel kezdte. A korong végül január 15-én jelent meg, de nem ért el akkora sikereket, mint a VALENTI, de még így is két hétig vezette a listákat, és tripla-platina lemez lett. Márciusban útjára indult a kilenc állomásos  LIVE TOUR 2004 -LOVE&HONESTY- nevezetű japán turnéja.

2004 július 11-én megjelent negyedik koreai stúdióalbuma, a My Name, és az új albummal együtt új stílussal mutakozott be BoA: a korábbi "aranyos" és "fiatalos" imidzset felváltotta a "szexi". Egy-két dalt még kínaiul is felénekelt, így a kínai piacra is be tudtak törni, de az album nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Ötödik koreai albuma, a Girls On Top 2005 július 27-én jelent meg, amin folytatódott a stílusváltás, és folytatódott a kínai piacra a behatolás. A lemez nem szerepelt jól a listákon. 2005-ben megjelent első japán válogatásalbuma, a BEST OF SOUL, ami több, mint egy millió példányban kelt el; és ezzel BoA lett az első külfödi énekes, akinek a lemezeit két millió példányban vásárolták meg Japánban.

 

 

 

 

2006-2008: További japán sikerek

2006-ban többnyire inaktív zenei életet élt Koreában, de Japánban pezsgett körülötte az élet. Negyedik japán nagylemeze, az OUTGROW 2006 február 15-én jelent meg és szinte azonnal az Oricon-lista élére került; annak ellenére, hogy közel sem adtak el annyi példányszámmal, mint a LISTEN TO MY HEART vagy a VALENTI című korábbi lemeziből.

2006 májusában - újabb hat évre - ismét aláírta szerződését kiadójával; és inkább japán karrierjére koncentrált az énekesnő, de 2006 szeptember 21-én megjelentette első koreai digitális kislemezét Key of Heart címmel az otthoni rajongók nagy örömére.

Ötödik japán stúdióalbuma 2007 január 17-én jelent meg MADE IN TWENTY (20) címmel. Az albumon több R&B és dance hangzású dalok, valamint balladák szerepelnek, de ismét az Oricon-listák élén találhatta magát az énekesnő. Ezt követően, 2007 március 27-én útjára indíult nagyszabú japán turnéja, a  Arena Tour 2007 ~Made in Twenty (20)~. Megközelítőleg 70 ezer jegyet adtak el, és az idol elmondása szerint ez volt a legnagyobb koncert, amit valaha adott.

2008 feburár 27-én érkezett követekző japán stúdióalbum, a THE FACE, mely szintén az Oricon-lista élére került, és ezzel ő lett a második előadó, akinek hat egymást követő albuma került az első helyre (a másik előadó Ayumi Hamasaki nyolc egymást köveő number 1 koronggal).

 

 

 

 

2008-2010: Betörés az Állmokba - az első angol nyelvű lemez, és visszatérés a japán piacra

2008 szeptember másodikán bejelentette az SM, hogy BoA betör az amerikai piacra az új leányvállatuknál (SM Entertainment USA). Október 21-én megjelent első amerikai kislmeze, az I Eat You Up. A dal a Billboard listáján egészen a kilencedik helyig mentetelt.

2009 február 18-án piacra dobták 28. japán tripla-A-oldalú kislmezét Eien/Universe/Believe in Love címmel, mely az Oricon-lista nyolcadik helyét szerezte meg; valamint szintén ezen a napon megjelent a Ravex második kislemeze, a Belive in Love, melyben BoA működik közre.

2009 március 17-én jelent meg amerikai debütálóalbuma - melyet saját magáról nevezett el - amin Bloodshy & Avant producerek, és Sean Garrett műkődött közre. Rá egy napra második japán válogatásalbuma, a Best & USA is napvilágot látott. Augusztus 31-én ékezett a BoA DELUXE, ami az angol nyelvű albumának az újracsomagolt változata. A korong két új számot, és az Energetic rádió verzióját is tartalmazza. Az énekesnő elmodta, hogy mindig is az volt az egyik álma, hogy az Államokban debütáljon, de szerinte az angol nyelvet nehezebb megtanulni, mint a japánt. Az amerikai debütálás azonban nem sikerült jól, a korong megbukott az listákon.

2009 októberében visszatért a japán piacra, és megjelentette 29. japán kislemezét BUMp BUMP! címmel, a korongon közreműködik Verbal (m-flo). Decemberben ékezett a következő japán kislemez Mamoritai: White Wishes címmel, majd egy karácsonyi koncert követett.

Hetedik japán stúdióalbuma Identity címmel 2010 február 10-én jelent meg, de a listán csak a negyedik helyezésig jutott. Kevés volt a promoció; és ezzel megszakadt a sorozat (hisz előző hat egymást követő albuma az első helyre került). Ez arra utal, hogy szinte lehetetlen egyszerre három területen fenntartai a karrierjét.

 

 

 

 

2010-2012: Hurricane Venus és Only One koreai lemezek + Bonsang Award

2010 március elsején az SM kiadó bejelentette, hogy öt év után ismét koreai stúdióalbumot jelentet meg az énekesnő tizedik évfordulója alkalmából. Július 21-én szinte a semmiből jelent meg Woo Weekend nevezetű 31. japán kislemeze. Két napra rá pedig hivatalos oldalán jelentették be, hogy hatodik koreai stúdióalbuma a Hurricane Venus címmel augusztus ötödikén jelenik meg. Szeptemberben 24-én kiadta a korong újracsomagolt változatát, amint két új daltalálható. A 25. Golden Disk Awards-on átvehette a Bonsang díjat.

December hetedikén a rajongók az énekesnő 32. japán kislemezének, a Milestone-nak örülhettek. A korong névadó dala BoA japán debütálásának 10. évfordulójára íródott. A kislemez a negydik helyet szerzte meg az Oricon-listán. Egy nappa később megjelent első japán digitális kislemeze, az I SEE ME, amivel Audio Technica fejhallgatókat reklámozott.

Március 16-án megjelent a One Dream című dal, ami egy koreai tehetségkutató (SBS K-pop Star) betétdala lett. A dalban közreműkődik Key (SHINee) és Henry (Super Junior-M) is. Két év után ez az első koreai dala az énekesnőnek. Hetedik koreai stúdialbuma július 25-én jelent meg Only One címmel, mely a listákon azonnal az első helyet foglalta el.

 

 

 

 

2013-2014: első koreai turné, japán visszatérés és színészkedés

2013.január 23-én jelentették be következő koreai digitális kislemezét Geuleon Neo (Disturbance) címmel. Magát a dalt BoA írta és ő is komponálta a zenét, ami egyébként az első dél-koreai turnéjának emlékére írodott. Öt nappal később, január 28-án jelent meg a videoklip, melyben feltűnik a SHINee-ból ismert Teamin. Áprilisában rajongói örömére további három állomást adott turnéjához. A BoA Special Live 2013 (Here I Am) egy május 18-ai tajvani, egy május 25-ei daegui és június elsejei busani állomással bővűlt.

Június 26-án jelent meg 34. japán kislemeze Tail of Hope címmel, s a korong névadódalát felhasználták a Hakui no Namida nevezetű japán drámában. A kislemeze magába foglalja a Baby You... dalt, mely a Geuleon Neo (Disturbance) japán változata és a Tail of Hope angol változatát is. A rövidfilm június hetedikén került fel a világhálóra.

2013.július 16-án derült ki, hogy BoA megkapta a Waiting for Love nevezetű drámában a főszerepet, s végre megmutathatta színészi tehetségét is. Ez egy különleges dráma, hisz  a KBS csak minden szerdán vetítette. Bár felvételek már augusztus közepén véget értek, de a nagyérdemű csak szeptemberben nézhette meg. Július 31-én megjelent Action című száma, ami a 2013 Gwangju Design Biennale főcímdala dala lett. Az idol 35. japán kislemeze, a Message / Call my name-et október 23-án jelent meg.

Október 17-én mutatták be a hong kongi mozikban élete első hollywoodi filmjét, a Make Your Move-t.  A filmre április 17-ig kellett várnius a koreai rajongóknak. Egy nappal később, április 18-án az Állokban is megjelent a film.

Decemberben megerősítették, hogy BoA megkapta élete első főszerepét egy koreai a filmben, a Big Match-ben. A filmet még abban a hónapban elkezdték forgatni. A film végül 2014 november 27-én kerül a mozikba.

Szintén decemberben jelentették be BoA 36. japán kislemezét, a Shout It Out-ot, ami eredetileg 2014 február 26-án jelent volna meg, de ismeretlen okok miatt az Avex Trax kiadó eltolta március ötödikére. 2014. úlius 23-án jelent meg 37. japán kislemeze, a MASAYUME CHASING; a korong névadó dalát felhasználták a Fairy Tail nevezetű animében. Az énekesnő nyolcadik japán stúdiaólbuma Who's BACK? címmel szeptember harmadikán jelent meg, amit a BoA The Live Tour 2014 "WHO'S BACK?"  nevezetű öt állomásos turnéján népszerűsített. A turnét, a 38. japán kislemeze, a FLY követett december harmadikán.

 

 

 

2015-napjainkig: Kiss My Lips

2015 május tizenkettedikén jelent meg nyolcadik koreai stúdióabluma, a Kiss My Lips, melyen az idol zeneszerzőként, dalszövegíróként és producerként is kivette a részét. A stúdióalbumot egy újabb dél-koreai turné, a 2015 BoA Special Live NOWNESS követett augusztus 22-én és 23-án. BoA a turné keretei között december 11-én Japánban is fellépett.

December 16-án jelent meg 39. japán kislemeze Lookbook címmel, melyen a Kiss My Lips című dala japán verziója is helyet kapott a korong névadó dala és a Meri Kuri (Happy 15th Anniversary Ver.) mellett.

A 2016-os évet a Make Me Complete című angol nyelvű dalával kezdte, mely az Ooku nevezetű japán dráma betétdala lett. Június 16-án pedig az SM STATION keretei között Beenzióval közös dala, a No Matter What jelent meg. 2017-ben 봄비 (Spring Rain) címmel jelentette meg új dalát - szintén az SM STATION keretei között.

2017. június 26-án megjelentette CAMO című dalát, ám egy pillanatra sem állt meg pihenni, hiszen júliusban Right Here, Right Everywhere című japán szerzeményét mutatta be, ami a Yaneura no Koibito dráma betétdala lett. 2017 decemberében jelentette be az Avex Trax, hogy az énekesnő a 2018-as évben két japán lemezzel is jelentkezni fog. 2018. febuár 14-én érkezett kilencedik japán stúdióalbuma, a 私このままでいいのかな (Watashi Kono Mama de Ii no Kana; Am I Okay Like This?), amit márciusban az Unchained EP követett. Ezt követően hét koncertet adott a BoA THE LIVE 2018 ~Unchained~ turné keretei között. A japán promóciók mellett viszont koreai rajongóiról sem feledkezett meg - febuár 20-án One Shot, Two Shot címmel mutatta be első koreai minialbumát. Október 24-én dobta piacra legújabb (kilencedik) koreai stúdióalbumát, ami a Woman címet kapta. Az albumról a névadó dal kapott rövidfilmet.

 

 

 

boaaaaaaaa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zenéi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Március / 2021 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 10114
30 nap: 664
24 óra: 24